Khasiat Bawang Putih
Salah satu alat masak yang wajib tersedia di dapur adalah bawang putih. Ini
kerana, bawang putih sangat diperlukan untuk memasak hampir di setiap jenis
masakan. Rasanya yang kuat tentu akan menambah citarasa hidangan yang
disajikan. Selain sebagai alat masak, bawang putih ternyata juga mampu untuk
rawatan beberapa jenis penyakit. Apa saja manfaat bawang putih untuk kesihatan?
Manfaat bawang putih untuk kesihatan, antaranya :
1. Menurunkan kadar kolesterol
Menurut sebuah penelitian yang diterbitkan dalam Journal of Postgraduate
Medicine, mengamalkan memakan setidaknya 10 gram bawang putih mentah setiap
hari selama dua bulan berhasil membantu menurunkan kadar kolesterol yang cukup banyak.
Sementara itu, penelitian lain yang dilakukan oleh para pakar di Rafsanjan
University of Medical Sciences juga menguak manfaat bawang putih yang mampu
meningkatkan kadar kolesterol baik sekaligus menurunkan kadar kolesterol dalam
tubuh apabila dimakan dalam keadaan mentah. Untuk mendapatkan kesimpulan itu,
peserta penelitian yang diterbitkan dalam Pakistan Journal of Pharmaceutical
Sciences ini diminta untuk mengamalkan memakan 10 gram bawang putih mentah
selama 42 hari.
2. Mengendalikan tekanan darah
Kandungan polisulfida pada manfaat bawang putih terbukti mampu
mengendalikan tekanan darah bagi penderita hipertensi. Menurut sebuah jurnal
ilmiah Maturitas, polisulfida akan membantu melebarkan dan membuka pembuluh
darah supaya tidak mendapat tekanan yang terlalu besar. Tidak hairanlah jika memakan
bawang putih rutin selama tiga bulan ternyata bisa menurunkan tekanan darah
hingga 10 mmHg.
3. Menjaga kesihatan otak
Berbagai gangguan yang menyerang otak seperti penyakit Alzheimer dan
demensia rupanya mampu dicegah dengan makan bawang putih. Penelitian terbaru
dalam Journal of Neurochemistry membuktikan bahawa kandungan S-allyl-L-cysteine
(SAC) dan antioksidan yang terdapat pada bawang putih mampu menjaga otak dari
berbagai kerosakan kognitif. Unsur kimia pada bawang putih tersebut bertugas
untuk mencegah penumpukan plak atau zat berbahaya pada sistem saraf pusat.
4. Mengatasi jerawat
Doris Day, M.D, seorang doktor kulit sekaligus seorang penulis buku 100
Questions and Answers About Acne, berpendapat bahawa manfaat bawang putih untuk
menghilangkan jerawat berhasil kerana bawang putih memiliki kandungan
antioksidan dan sifat anti radang.
Pernyataan tersebut disetujui pula oleh Rachelle Wood, seorang ahli makanan
di Charlottetown P.E.I. Menurutnya, khasiat bawang putih memang dapat membantu
melawan peradangan berkat bahan kimia semulajadinya yang bernama allicin.
Kandungan allicin dalam bawang putih mampu membunuh banyak virus dan bakteri
berbahaya dalam tubuh penyebab jerawat.
Tiada ulasan :
Sila Tulis Komen Di Sini :